2021 KATA VÁLTOZÁSOK

Hallottad már, hogy 40%-os adó terheli az ügyfeledet ha a tőle származó bevételed átlépi a három millió forintot? Tudni szeretnéd, hogy ez a 40%-os adó kire és milyen esetben érvényes? Itt egy kis segítség hozzá, hogy tisztábban láss az ügyben:

1.Belföldi kapcsolt vállalkozás:

Ha belföldi kifizetővel (vállalkozás, jogi személy, szervezet) kapcsolt vállalkozási jogviszonyban állsz kisadózóként és ettől a kifizetőtől bevételt szerzel, akkor a kifizetőnek 40 %-os adófizetési kötelezettsége keletkezik a juttatás után. Tehát ez esetben nem a kisadózó vallja be és fizeti meg az adót, hanem az Art. szerinti kifizető (nem minősül kifizetőnek a magánszemély). Ezt az adót mindig a juttatás hónapját követő hónap 12. napjáig kell bevallania és megfizetnie a kifizetőnek. 

2.Külföldi kapcsolt vállalkozói viszony:

Amennyiben a kisadózó vállalkozó olyan külföldi szervezettől,  jogi személytől szerez bevételt, amellyel kapcsolt vállalkozói viszonyban áll, akkor ezen bevétel 71,42 százaléka után 40 %-os adót kell fizetni a megszerzés hónapját követő hónap 12. napjáig. (Ezt az adót a kisadózó fizeti meg!)

Mikor állhat fenn kapcsolt vállalkozási viszony?

– gyakorlati példák a teljesség igénye nélkül: 

Katás egyéni vállalkozás és a saját tulajdonú vállalkozás (pl.: Kft.), amelyben ő többségi tulajdonos:

Például: Példa Panni katás egyéni vállalkozó szolgáltatást nyújt XY Kft.-nek.
XY Kft. egyedüli tulajdonosa Példa Panni. Ha 2021. januárjától Példa Panni szolgáltatást nyújt továbbra is XY Kft-nek, akkor az első forinttól kezdve 40 %-os adó terheli az ügyletet, melyet XY Kft. fog bevallani és megfizetni. 

Katás egyéni vállalkozás és a közeli hozzátartozójának többségi tulajdonában álló vállalkozás:

Például: Példa Panni katás egyéni vállalkozó szolgáltatást nyújt Y Kft.-nek. 
Y Kft. egyedüli tulajdonosa Példa Panni férje. Ha 2021. januárjától Példa Panni szolgáltatást nyújt továbbra is Y Kft-nek, akkor az első forinttól kezdve 40 %-os adó terheli az ügyletet, melyet Y Kft. fog bevallani és megfizetni.
 
Közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér.
Katás egyéni vállalkozás és saját (többségi) tulajdonú külföldi vállalkozása:

Például: Példa Panni katás egyéni vállalkozó üzleti kapcsolatban áll saját tulajdonú külföldi vállalkozásával. A külföldi vállalkozásnak kizárólag ő a tulajdonosa, ezért ők kapcsoltak. Ha Példa Panni bevételt szerez a saját tulajdonú külföldi vállalkozástól, akkor 2021. január 1-jétől a bevétel 71,42 %-a után 40 %-os adót kell fizetnie Példa Panninak. 

Katás egyéni vállalkozás + közeli hozzátartozó és az ő többségi tulajdonában álló vállalkozás:

Például: Példa Panni bevételt szerez egy olyan belföldi társas vállalkozástól (legyen Z Kft.), amelynek tulajdonosai: 50 %-ban Példa Panni, 50 %-ban Példa Panni férje. Ez esetben a bevételt 40 %-os adó terheli, melyet Z Kft.-nek kell bevallania és megfizetnie az adóhatóság felé.

Katás betéti társaság és egy másik társas vállalkozás, ha mindkettőben ugyanaz a személy az ügyvezető.

Katás betéti társaságban Példa Panni az ügyvezető. Példa Panni egy másik vállalkozásban is ügyvezető (XY Kft.). Az ügyvezetés egyezőségére tekintettel Példa Panni és a betéti társaság kapcsolt vállalkozások. Ezért, ha a katás bt XY Kft-nek juttat bevételt 2021-ben, akkor XY Kft. 40 %-os adót fizet a juttatott bevétel után. Nem minősül kapcsoltnak: 

Katás egyéni vállalkozás és egy olyan társas vállalkozás, amelyben a katás e.v. kizárólag ügyvezető:

Amennyiben a társas vállalkozásban sem az egyéni vállalkozónak, sem az e.v. közeli hozzátartozójának, sem kettőjüknek összeszámítva nincs többségi tulajdona. Ha tehát a katás e.v. egy olyan vállalkozástól kap bevételt, amelyben ő az ügyvezető és más módon (tulajdoni hányad vizsgálata) nem kapcsoltak, akkor nem él az első forinttól a 40 %-os adófizetési kötelezettség. Persze attól még a 3 millió Ft bevétel felett a kifizető ugyanúgy megfizeti a 40%-os mértékű adót. 
Indoklás: egyéni vállalkozó esetében nem értelmezhető az ügyvezetés, vagy úgy is mondhatnánk, hogy az ügyvezetés egyezőségére tekintettel két társaság között jöhet létre kapcsolt vállalkozási viszony. 

Kérj ajánlatot most!

Könyvelőváltás? Cégalapítás? Kft. és Bt. esetén az első hónap szolgáltatási díjától eltekintünk!